Výroba Pacovského piva

Jak jsme začali

Na začátku všeho bylo vaření piva v domácích podmínkách...Jak si ovšem doma uvařit vlastní pivo bez znalostí a zkušeností? Začátky nebyly lehké a informací, jak uvařit dobré pivo doma, bylo poskromnu... nakonec se ale vše podařilo! Zkoušeli jsme vyrobit pivo jak z klasických surovin, tak ze sladového koncentrátu nebo mladinového koncentrátu. Došlo i na několik speciálních piv, např. medové, které mělo ohromný úspěch! Příjemně nás překvapilo, jak se dá pivní mok s tak úžasnou zlatavou barvou a jedinečnou chutí uvařit a vyrobit v domácích podmínkách. A to byl pro nás bod obratu! Od vaření piva pro vlastní potřebu nebo pro naše známé jsme chtěli přejít k něčemu profesionálnějšímu. Začali jsme s naším spolužákem a kamarádem Pavlem Vaňkem hledat co nejvíce informací a praktických zkušeností. Trvalo to asi jeden rok - hledali jsme v knihách, na internetu a také jsme skutečně fyzicky sbírali zkušenosti při návštěvách několika minipivovarů v Čechách i na Moravě. Potom, když už jsme, jak se říká, byli dost chytří, mohli jsme zahájit realizaci našeho vlastního minipivovaru! Celý minipivovar vyrobila firma J. Hradecký Pacov (kde náš kamarád pracuje), ovšem za dílčího přispění pana Ing. Josefa Krýsla z Plzně, velmi uznávaného sládka jak v Čechách, tak ve světě. Tím jsme se vyhnuli případným technologickým chybám i chybám při výrobě piva ve větším objemu. K výrobě také přihlížel náš nejmladší syn, který později vystudoval Střední odbornou školu Ekologickou a potravinářskou ve Veselí nad Lužnicí. Tam měli ve školním pivovaru úžasného člověka a sládka pana Ing. Ivana Dufka, který předal svým studentům vzácné znalosti o výrobě piva. Dnes se o výrobu piva stará Luboš Němec ml.

Z čeho se vaří pivo?

Voda

Pivo obsahuje více než 90% vody, takže má vliv nakvalitu piva. Naším zdrojem je Stražišťanský pramen.

Slad

Určuje stupňovitost, barvu. Můžeme ho cítit v chuti i vůni, ale to záleží na pivním stylu, který ochutnáváme.

Chmel

Je kořením piva. V pivu vytváří hořkou chuť a chmelové aroma. V historii nebyl chmel jediným kořením. Pivo se vařilo z pelyňku, voskovníku obecného, ale také šalvěje a dalších bylin.

Pivovarské kvasinky

Podle kvasnic dělíme piva. Máme piva spodně kvašená, svrchně kvašená, spontánní kvašení a ostatní kvašení.

Pacovský Golem

- Světlý Ležák -

Tradiční český ležák plzeňského typu vyráběný dekokčním způsobem na dva rmuty. Výraznější hořkost vytváří tři české odrůdy chmele. Hlavní kvašení probíhá v otevřené kádi. To trvá cca sedm dnů, poté se zelené pivo převede do ležáckých nádob. Mladé pivo se v ležácké nádobě přírodně nasytí oxidem uhličitým a zakulatí svojí chuť.

Stupňovitost: 11 Plato
Alkohol: 4,5% obj.
Hořkost: 39 IBU
Barva: 10 EBC
Vůně: Chmelová, Žatecký chmel
Chuť: Plné sladové tělo, vyšší hořkost
Říz: Střední
Slad: Plzeňský, Mnichovský, Karamel
Chmel: Vital, Sládek, Premiant, Žatecký pol. Červeňák  

Pacovský Vyžloun

- Světlé Výčepní -

Spodně kvašené pivo plzeňského typu vyráběný dekokčním způsobem na dva rmuty. Výraznější hořkost vytváří tři české odrůdy chmele. Hlavní kvašení probíhá v otevřené kádi. Proces hlavního kvašení trvá cca sedm dnů, poté se zelené pivo převede do ležáckých nádob. Mladé pivo se v ležácké nádobě přirodně nasytí oxidem uhličitým a zakulatí svojí chuť.  

Stupňovitost: 10 Plato
Alkohol: 3,8% obj.
Hořkost: 33 IBU
Barva: 10 EBC
Vůně: Chmelová, Žatecký chmel
Chuť: Plná chuť, vyšší hořkost
Říz: Střední
Slad: Plzeňský, Carahell
Chmel: Sládek, Premiant, ŽpČ 

Hop Breeze - Blonde Ale

Světlé svrchně kvašené pivo

 Nefiltrované, nepasterizované světlé svrchně kvašené pivo. Mandarinková barva se slabým zákalem. Vůně střední, chmelová(citrusovo-ovocná). Plnější sladová chuť s jemnou pikantní hořkostí.

Summer Ale

Světlé svrchně kvašené pivo

Lehké svrchně kvašené pivo, které chutná po citrusech. Barva pomerančové kůry, krémová pěna, lehký zákal. Prvním nádechem je cítit chmelové aroma, které je hezky cítit i v chuti. Tyto dvě složky tvoří americké a novozélandské odrůdy. Americký typ kvasinek vytváří charakter piva. Pivo vaříme jen v letní  sezóně (červen-srpen).

Stupňovitost: 10° PLATO
Alkohol: 4,2% obj.
Hořkost: 33 IBU
Barva: 13 EBC
Vůňe: Tropické ovoce, Grep, Pomeranč (nejvíc citrusové aroma)
Chuť: Lehká, osvěžující, vyvážený poměr (hořskost x sladkost)
Říz: jemný
Slad: Pale Ale, Carapils (jemný karamel), Pšeničný
Chmel: MOSAIC, AMARILLO, WAIITI, MOTUEKA
(obecně tyto chmele mají aroma tropického ovoce) 

Svatováclavský Speciál

Světlé spodně kvašené pivo  

Bylo jaro a ja jsem začal premýšlet jaké pivo uvařím na své narozeniny. Narozeniny mám 28. září. Říkal jsem si, že bych mohl uvařit pivo plzeňského typu, ale silnějši a také by mělo být specifické. Rozhodl jsem se uvařit sklizňové pivo. Když se začal sklízet chmel na žatecku, mamka sedla ráno do auta a vyrazila pro čerstvý chmel a já začal s vařením. Čerstvý chmel se musi spotřebovat do 24h. Ten byl přidaný i za studena.  

Zatím čepované pouze v pivnici.
Zatím čepované pouze v pivnici.

Stupňovitost: 13 Plato
Alkohol: 5,2 obj.
Hořkost: 37 IBU
Barva: 10 EBC
Vůně: Chmelová, Žatecký chmel
Chuť: Plné sladové tělo, hořkost střední, čerstvý chmel, skvělá pitelnost
Říz: Střední
Slad: Plzeňský, Mnichovský
Chmel: Sládek, Premiant, ŽpČ 








Kaštanový Speciál

Tmavé spodně kvašené pivo

Na začátku letní sezóny jsem vymýšlel pivo, které by se hodilo k pití v průběhu letošních vánoc. Jelikož je zima, tak volba silnějšího, tmavšího, chuťově bohatšího piva bylo správné rozhodnutí. Rozhodl jsem se uvařit Tmavý Speciál (EPM 14% hm.) s kaštanovou moučkou. Ta neovlivní tolik chuť piva, ale přispěje svojí příjemnou sladkostí. Sytou barvu dodávají karamelové slady a malé množství praženého s cílem vytvořit podobnou barvu jedlého kaštanu. Tradiční postup dvou rmutů na varně. Příjemná nižší/střední hořkost je tvořena třemi českými odrůdami chmele. Obsah oxidu uhličitého je také nižší/střední. Nezbývá nez jen popřát šťastný nový rok a dobrou chuť.  

Stupňovitost: 14 Plato
Alkohol: 5,7 obj.
Hořkost: 30 IBU
Barva: 48 EBC
Vůně: Sladová, karamelová, pražená, chmelová
Chuť: Plné sladové tělo, hořkost střední, kaštanová moučka zpříjemní chuť po praženém sladu svou sladkostí a neovlivní žádné jiné vlastnosti tmavého piva.
Říz: Střední
Slad: Plzeňský, Mnichovský, Melanoidní, Aromatický Karamel, Nakuřovaný pšeničný, Pražený + Moučka z jedlých kaštanů
Chmel: ŽpČ, Premiant, Sládek