Výroba Pacovského piva

Jak jsme začali

Na začátku všeho bylo vaření piva v domácích podmínkách...Jak si ovšem doma uvařit vlastní pivo bez znalostí a zkušeností? Začátky nebyly lehké a informací, jak uvařit dobré pivo doma, bylo poskromnu... nakonec se ale vše podařilo! Zkoušeli jsme vyrobit pivo jak z klasických surovin, tak ze sladového koncentrátu nebo mladinového koncentrátu. Došlo i na několik speciálních piv, např. medové, které mělo ohromný úspěch! Příjemně nás překvapilo, jak se dá pivní mok s tak úžasnou zlatavou barvou a jedinečnou chutí uvařit a vyrobit v domácích podmínkách. A to byl pro nás bod obratu! Od vaření piva pro vlastní potřebu nebo pro naše známé jsme chtěli přejít k něčemu profesionálnějšímu. Začali jsme s naším spolužákem a kamarádem Pavlem Vaňkem hledat co nejvíce informací a praktických zkušeností. Trvalo to asi jeden rok - hledali jsme v knihách, na internetu a také jsme skutečně fyzicky sbírali zkušenosti při návštěvách několika minipivovarů v Čechách i na Moravě. Potom, když už jsme, jak se říká, byli dost chytří, mohli jsme zahájit realizaci našeho vlastního minipivovaru! Celý minipivovar vyrobila firma J. Hradecký Pacov (kde náš kamarád pracuje), ovšem za dílčího přispění pana Ing. Josefa Krýsla z Plzně, velmi uznávaného sládka jak v Čechách, tak ve světě. Tím jsme se vyhnuli případným technologickým chybám i chybám při výrobě piva ve větším objemu. K výrobě také přihlížel náš nejmladší syn, který později vystudoval Střední odbornou školu Ekologickou a potravinářskou ve Veselí nad Lužnicí. Tam měli ve školním pivovaru úžasného člověka a sládka pana Ing. Ivana Dufka, který předal svým studentům vzácné znalosti o výrobě piva. Dnes se o výrobu piva stará Luboš Němec ml.

Z čeho vaříme pivo?

Voda

Pivo obsahuje více než 90% vody, takže má vliv na kvalitu piva. Pacovská je velmi kvalitní pro výrobu českého piva. Pokud vaříme piva svrchně kvašená, tak musíme upravit její tvrdost.

Slad

Určuje stupňovitost, barvu. Můžeme ho cítit v chuti i vůni, ale to záleží na pivním stylu, který ochutnáváme.

Chmel

Je kořením piva. V pivu vytváří hořkou chuť a chmelové aroma. V historii nebyl chmel jediným kořením. Pivo se vařilo z pelyňku, voskovníku obecného, ale také šalvěje a dalších bylin.

Pivovarské kvasinky

Podle kvasnic dělíme piva. Máme piva spodně kvašená, svrchně kvašená, spontánní kvašení a ostatní kvašení.